Koken op Bommelstein

De Meester: Johannes van Dam, culinair journalist.
Nog een Meester: Dick Matena, striptekenaar.

Eerste exemplaar voor Joost Swarte.

Uitgever Hansje Joustra (Oog & Blik) zet netjes de bril van Joost Swarte scheef.
Als kinderen knipten wij ze dagelijks uit De Nieuwe Apeldoornsche Courant en plakten ze in een hobby-album: De strip-avonturen van Tom Poes.

Inmiddels is medepersonage Heer Bommel zijn jonge vriend Tom Poes in populariteit voorbijgestreefd. Dat komt natuurlijk omdat Heer Bommel een naieve, goedwillende levensgenieter is. Naast hem verbleekt Tom Poes tot een kleurloos betwetertje.

Voor  'Koken op Bommelstein' stelde culinair journalist Johannes van Dam menu's samen voor de verschillende karakters uit de Heer Bommel en Tom Poes verhalen.
Daarbij is plek voor een fijnbesnaard veelgangendiner voor Markies de Cantecleer. De moleculaire kooktechnieken zijn gereserveerd voor professor Sickbock en burgemeester Dickerdack krijgt alleen imponerend benaamde gerechten voorgeschoteld.

Dick Matena maakte de illustraties (in Toonder-stijl). En striptekenaar Joost Swarte, die niet speciaal iets met Bommel heeft maar wel van lekker eten houdt, nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Daarna gingen we aan tafel, want de boekpresentatie vond plaats in Frankendael in Amsterdam Watergraafsmeer. Chefkok Jerrey Gontscharoff van het in Frankendael gevestigde restaurant Merckelbach maakte zijn interpretatie van de menu's. Interessant en smakelijk! Voor de liefhebbers: tot 3 november wordt het Bommeldiner er geserveerd (voor meer info klik hier).

Voor een langere reportage, zie Boekblad was erbij.

Geen opmerkingen: