Hij groeit

Willy Drie loopt er schoon en geborsteld bij, wat je van mij niet kunt zeggen. Neem een kalf en voor je het weet loop je er zelf voor schobberdebonkie bij. Maar spelen met een kalf betekent dat je niet van smetten vrij blijft. Een speciaal kalver-speelpakje is dus aan te bevelen.

Voila Willy Drie in training - die donkere schuine streep linksonder in beeld is een zweepje. Niet om te meppen, maar om Willy Drie zachtjes te stimuleren om door te lopen. De pogingen om hem de betekenis van 'ho!' en 'stap' duidelijk te maken zijn officieel begonnen. Maar tussen droom en daad  staat heel wat in de weg. De resultaten zijn wisselend. 'Ho' begrijpt hij aardig. Maar 'stap' en 'kom' zeggen hem nog hoegenaamd niets. De ene dag loopt hij geweldig mee en de volgende wil hij geen stap verzetten.

Ik kan hem meestal nog vooruit duwen als hij onwillig is, al weegt hij inmiddels meer dan 70 kg. Maar helaas heeft hij gisteren ontdekt hij dat hij ook gewoon door zijn pootjes kan zakken en op de grond liggen als hij geen zin meer heeft. En zie hem dan nog maar eens - zonder grof geweld, waar ik voor terugschrik - overeind te krijgen. Dus is het dan wachten tot Willy weer op wil staan. Het beste is het soms om gewoon eindje verderop gaan staan. Uiteindelijk komt-ie wel. Hij houdt van gezelfschap. Alleen is ook maar alleen.

Waar we het in kracht verliezen, moeten we het  dus in intelligentie zoeken. Want hoewel Willy Drie zeer nieuwsgierig is en alles onderzoekt wat hij tegenkomt, heel erg slim is hij niet. Met drie maanden is hij eigenlijk ook nog maar een baby. Het helpt met trainen al enorm als je net die kant uitgaat die hij ook al wilde gaan. Of je vingers aanbieden als hij in een sabbelbui is. Voor zolang als dat duurt. Of langer oefenen als hij wel in de stemming is, en maar heel kort als hij dat niet is.  

Volgend weekend bezoeken we de ossoloog van Nederland - een uitgelezen moment om te vragen hoe je van een osje van drie maanden die op de grond gaat liggen als hij geen zin meer heeft komt tot een os die dingen doet als in dit filmpje. 

Ondertussen lobby ik voor een tweede kalf. Omdat runderen gezelschapsdieren zijn en het niet goed voor Willy Drie is als hij alleen blijft. Willy Drie is niet totaal alleen: Er zijn mensen die met hem tutten, er zijn kippen die in zijn stal eieren leggen en hij woont tussen twee paarden in. Laatst was hij ontsnapt en vonden we hem terug aan het einde van de oprit. Naast hem zat Chick en samen keken ze uit over de weilanden. Maar toch: een echt maatje heeft hij niet en dat is voor een sociaal, nieuwsgierig levendig osje niet goed. Hij moet een vriendje. Iemand wiens idee van spelen óók head-bangen is.

Of dat gaat gebeuren, hangt af van de bloedtest. Donderdagavond heeft Inge bloed afgenomen bij Willy Drie. Dat is naar het lab gestuurd om erachter te komen of Willy Drie drager is van het BVD virus (Bovine Virus Diarree). Niet dat hij zelf diarree heeft, maar als hij drager is zou Inge ongewild andere koeien kunnen besmetten. Als WIlly Drie BVD-drager is (hij heeft zelf geen last), dan wordt het toch niet het ossenspan, maar de vriezer. Wij duimen.

1 opmerking:

Aadiahh zei

Als hij drager is wordt het de slager?
Is dat een naar rijmpje?
Ik hou van Willy Drie!!!!