Actievoeren op Vakantie

Op zondag 26 juli 2009 werd door de bewoners van Gourdon in de Dordogne (district 46) voor de 100e week gedemonstreerd tegen het (gedeeltelijk) opheffen van hun stadje als stop voor de sneltrein Parijs-Toulouse. Al twee jaar komen ze elke zondag bijeen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Ze hebben gedeeltelijk hun zin gekregen - de trein stopt er weer vaker dan voorheen - maar dat vinden de demonstranten duidelijk niet genoeg.
Omdat dit de honderste keer was en dus extra feestelijk, gingen onze gastheer en -vrouw Max en Heleen meedemonstreren. En wij, relnichterig als we zijn, gingen natuurlijk mee.
Het moet gezegd: de Fransen weten wat demonstreren is. Het was gestaaldkaderig en gezellig tegelijk. Men zong, voor een habbekrats kon je solidaire T-shirts, petjes, paraplus en vestjes krijgen en de borden stonden klaar - zowel borden met leuzen als borden met zelfgebakken taarten en pasteitjes voor na afloop.
De trein die eigenlijk hoorde door te denderen, kwam langzaam aangegleden en stopte keurig. De deuren bleven zorgvuldig gesloten. De machinist maakte vanuit zijn raampje een vriendelijk praatje met de demonstranten. Daarna wandelden wij, onder het toeziend oog van vier gendarmes die van een afstandje toekeken, met onze protestborden langs de trein, wuivend naar het tiental passagiers. Sommige reizigers staken de duim omhoog, anderen ondergingen het oponthoud met nauwelijks verholen irritatie.
Na afloop leverde iedereen zijn protestbord weer in en allemaal kregen we allemaal koek en limonade om het succes te vieren.
Volgende week weer.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

HeHa,
hier dient ook vermeld te worden dat je met je deelname aan deze manif de krant gehaald hebt, prominent op de foto in La Depeche!

Bart: zei

Ha, je bent weer aanwezig! hoe gaat het?