Willy Drie (9)

Zaterdag. Vandaag weegt Willy Drie 24,5 kg en dat is 1,5 kg meer dan vorige week. Een gewichtstoename van 6,5%! Is dat goed? Op het internet staan groeicurves voor kalveren, die ervan uit gaan dat een kalf bij de geboorte zeker 40 kg weegt, en de eerste twee maanden zeker een pond per dag groeit. Een kalf van drie weken hoort volgens die statistieken zeker 50 kg te wegen. Willy Drie is nog niet de helft daarvan: hij is heel klein en ook heel kwetsbaar.

Met een emmer warm water en een borstel maak ik na het wegen zijn achterkant poepvrij. Want klein of niet, ik wil een schoon kalf, niet een kalf dat onder de aangekoekte stront zit. Dat wassen is natuurlijk puur een grotestadsmensending. Een echte veehouder zit er niet mee dat zijn kalf een poepkalf is. Maar ik bén een grotestadsmens en op dit vlak doe ik geen concessies. (Een ander grotestadsmensending is zeggen: 'Maar je gaat hem natuurlijk niet slachten!', terwijl alle plattelandsmensen er juist vanuit gaan dat Willy Drie's toekomst in de vriezer zit. Dat is gelukkig een keuze die nu niet aan de orde is.)

Na de wasbeurt doen Inge en Willy Drie onder grote belangstelling van Melvin en Feye een wedstrijdje wie het eerste bij het kippenhok is.


Terug gaat al een stuk langzamer. Inge is echt moe.

Het laatste stukje naar de stal moet Willy Drie verleid worden om mee te lopen. Dat lukt alleen als je inspeelt op zijn sabbelbehoefte. Het is uit nood geboren valsspelen, want Willy Drie werkt niet mee vanwege een vriendelijk verzoek en tegen zachte drang verzet hij zich instinctief.  Twee of drie uitnodigende vingers volgt hij daarentegen graag. 


1 opmerking:

Aadiahh zei

Volgens mij heeft Willy 3 binnenkort ook zijn eigen blog nodig