De tafel (1)

- Wat wil je voor je verjaardag? Een boek?
- Ik heb al een boek...

We hebben al een tafel, we hóeven er geen. Maar deze zomer zagen we tijdens het kunstweekend in Woudsend een tafel die zó leuk was dat onze blik eraan bleef haken. Daarna liepen we door, langs stalletjes met dreamweavers, bontbeschilderde krukjes en beige handgebreide tassen. Na vijftig meter keken wij elkaar aan en liepen terug. Naar de tafel.

De tafel was gemaakt door Henk Osinga. Zijn tafels maakt hij van dikke planken, waarbij de vorm van het tafelblad bepaald wordt door de vorm van de boom. Het was een relatief nieuw idee, wij keken naar het prototype. En wij wisten: zo'n stoere tafel willen wij. We vertrokken na een gesprek een een stukje hout met daarop zijn telefoonnummer geschreven in dikke zwarte viltstift. Als er weer bomen beschikbaar waren, zouden we verder praten.
 

Onlangs liet Henk weten: 'Ik heb weer bomen. Ze zijn al gezaagd. Kom maar kiezen.' Het gaat om prunus (vogelkers). De prunus - althans de Amerikaanse vogelkers - wordt ook wel 'bospest' genoemd - niet echt aardig. Maar met het hout kun je van alles doen. Leuke tafels maken.
Prunus (vogelkers), dwarsdoorsnede
Prunus (vogelkers). Geboren, getogen en gezaagd in Nijemirdum.
Henk met twee van de gezaagde bomen. Wij kozen de boom rechts. De tafel wordt straks ongeveer 2,3 m lang.
Het gezaagde hout moet drogen. Dat gebeurt in een speciale droogruimte (dan gaat het sneller). De planken zullen krimpen - vijf cm dikte wordt 4 cm dikte. Pas als ze uitgekrompen zijn, kan er een tafelblad van gemaakt worden. Je kunt meten hoeveel vocht er nog in het hout zit, dat moet beneden een bepaalde waarde liggen. Volgens Henk zal dat een maand of twee duren. Wij hebben onze twijfels (ik denk eerder een half jaar), maar wij zijn hier de leken. 
Hier worden de tafels straks gemaakt. Wat het onderstel betreft, gaan wij nog op onderzoek uit.Wat staat er mooi bij? En welke stoelen kun je bij zo'n bijzondere blikvangende tafel zetten?

Geen opmerkingen: