Kuikens in de dop





In drie weken van ei naar kuikentje: het blijft een wonder. Niet een wonder dat voor iedereen is weggelegd. Na ruim drie weken broeden had kip Brownie er genoeg van. Ze vertrok van het nest. Bevruchte eieren worden in ongeveer 21 dagen uitgebroed, maar haar collega-kippen waren in die tijd bij haar in het nest gekropen en hadden er eieren bijgelegd die Brownie ook onder haar vleugels nam.

Als er steeds eieren bijgelegd worden door kippen die koekoeksgedrag vertonen, kun je als broedse kip wel aan de gang blijven. Dan komt er nóóit een einde aan. Broeden is een flinke aanslag op de gezondheid van een kip: ze komt nauwelijks van het nest en ze eet en drinkt heel weinig. Brownie hield het in elk geval na ruim 23 dagen voor gezien. Er waren inmiddels een paar kuikentjes uit hun ei gekomen en voor de rest geloofde ze het wel. Ze stapte op en de eieren werden koud.

Bij het openmaken van de verlaten eieren bleek dat als Brownie was blijven zitten, er meer kuikentjes waren bijgekomen. Er waren drie bevruchte eieren: één van naar schatting een week, een van iets minder dan twee weken en eentje met een kuikentje erin dat bijna levensvatbaar was. Met een paar uur warmte extra had dit dit kuikentje vast en en zeker geleefd.

Geen opmerkingen: