President van de korfbalbond in Kroatie

Mislav Bjazic (spreek uit als bjazjietsj) is de president van de Korfbalbond in Kroatie. Het heet hier korfball, want basketbal was al in het Kroatisch vertaald, en korf en mandje is in het Kroatisch hetzelfde. Deze van oorsprong Nederlandse sport houdt dus zijn oorspronkelijke naam met een extra l: korfball. De Kroatische korfbalbond heet Hrvatski Korfball Savez, is niet alleen een officiële sport, maar ook lid van het Kroatisch Olympisch comitee . Korfball heeft een grote toekomst in Kroatie vanwege het gemengde karakter van de sport en de gelijke mogelijkheden der seksen, aldus Mislay, die ook exploitant is van een sportcentrum in Zagreb (waar men terecht kan voor een baaierd aan sporten, van Tae Kwon Do tot buikdansen).

En hoe ontmoet je de president van de Kroatische korfballbond? Tijdens de barbeque van eigenaren van Zagrebse hostel-exploitanten. Vera, bazin van onze jeugdherberg en ongekroonde koningin aller Zagrebse jeugherbergen, had die georganiseerd. Want netwerken, zo verzekerde zij ons, is Alles.

Ooit zat ik op korfbal - Steeds Hooger in Apeldoorn. De naam van de vereniging sloeg echter niet op mijn korfbalpresaties; hoger dan indeling bij de F-pupillen (G-pupillen waren er niet) ben ik nooit gekomen. Kort daarna zijn het korfbal en ik ieder ons weegs gegaan. Om elkaar na veertig jaar in Zagreb weer tegen te komen.

Geen opmerkingen: