Roze Geschiedenis
Ik heb deze foto een paar weken geleden gemaakt. Als ik ernaar kijk, wordt ik alweer blij. Dit zijn links Wil Merkies (journalist, feminist, lesbisch en in die volgorde) en rechts haar biograaf, Emma van Zalingen. In hun handen houden zij elk een zojuist gepresenteerd levensboek van Wil Merkies. Emma heeft dat fantastisch gedaan. Ze hebben allebei alle reden om te stralen en - by Jove! - dat doen ze.
Er werden die middag meer levensboeken gepresenteerd van andere mensen - die zijn op deze foto duidelijk even buiten beeld gelaten. De mens helemaal links in beeld is Lonneke van den Hoonaard, directeur van Ihlia, het Internationaal Homo- en Lesbisch Informatiecentrum en -Archief. Samen met zorgorganisatie Osira Amstelring zijn zij een project begonnen om in Amsterdam woonachtige roze senioren te stimuleren hun levensverhalen te vertellen. En van die verhalen een levensboek te laten maken door een vrijwilliger-biograaf.
Dit alles in de overtuiging dat niets menselijks ons vreemd is en oudere homomannen en lesbische vrouwen óók vol levensverhalen zitten. Kinderjaren, schooltijd, werkervaringen, liefdes, een maatschappij die over het algemeen niet zo vriendelijk aankeek tegen hen die anders zijn. En ach! Veel roze senioren schijnen ook geen kinderen of kleinkinderen te hebben aan wie zij hun verhalen kwijt kunnen -zelfs niet één keer, niet eens als het een vrolijk verhaal is.
Mijn vader kan zijn verhalen kwijt bij mij. Ik mag nog maandelijks horen over het houten kistje dat zijn vader timmerde. Waarin precies de twee roggebroodjes pasten (19 cent per pond) die mijn vader in Lemmer aan de de beurtschipper meegaf voor zijn hongerige ouders in Amsterdam. Kistje vol naar Amsterdam en leeg weer terug naar Lemmer en het kwam altijd aan. Als ik dat verhaal een maand niet gehoord heb, herinner ik hem er aan.
Terug naar Ihlia en Osira. Vorig jaar zijn ze begonnen met project Roze levensboeken. Hopelijk krijgen ze de middelenbijeen om ook volgend jaar met de Levensboeken door te gaan. Ik ben zelf als vrijwilliger-biograaf doende: het is veel werk en echt geweldig om te doen.
Ergens dit najaar hoop ik te staan waar Emma op de foto als is. Als ik de vrouwen op die foto zie, zie ik waarom ik dit een prachtig project vind.
Hi Herk's,
BeantwoordenVerwijderenKunnen we die boeken ook ergens kopen?
Ze zijn niet te koop. De hoofdpersoon kan exemplaren bestellen, de biograaf krijgt er een en er komt een exemplaar bij IHLIA te staan. Dat kan daar wel worden ingezien maar het wordt niet uitgeleend.
BeantwoordenVerwijderen